Gran Canaria ligger i den norra subtropiska klimatzonen, inte alls långt ifrån den tropiska klimatzonen. I den subtropiska klimatzonen finns det olika typer av klimat. Tack vare sin närhet till Saharaöknen i Afrika och breddgradspositionen kan man säga att Gran Canaria har ett halvtorrt subtropiskt klimat.
Ett halvtorrt subtropiskt klimat ger:
Trots sin lilla storlek har Gran Canaria ett unikt klimat med hela flera olika klimatzoner. När det förekommer flera klimatzoner på en mindre yta så kallas det för mikroklimat. En klimatzon i ett mikroklimat har vanligtvis inga direkta gränser, utan klimatzonerna går in i varandra. Det kan till exempel vara 20 grader och sol nere vid havet i Playa Inglés, San Agustin och Puerto Rico, samtidigt som det är snålblåst, regnigt och runt nollan i byarna runtom vulkanen Telde några kilometer ovanför.
Den här typen av mikroklimat är ganska ovanlig som inte finns på så många platser i världen. Den främsta anledningen till att det här mikroklimatet existerar på Teneriffa är öns topografi som till stor del har skapats av vulkantoppar med den allra högsta som heter Pico de las Nieves (1 719 meter över havet). Tack vare de branta och höga stigningarna från havsnivå upp till Vulkantopparnas olika platåer kan detta mikroklimat bildas genom de varma vindarna som sveper in från Afrika som letar sig uppför bergssluttningarna. Detta orsakar molnbildning och kan vara väldigt lokalt. Detta är ett väderfenomen som uppstår ganska ofta runtom på ön. Det är ganska vanligt att det hänger under eftermiddagarna hänger mörka moln över en ort vid kusten medans det är molnfritt och strålande sol i orten bredvid.
Detsamma gäller temperaturer. Det är inte sällan det kan skilja runt 20 grader mellan stranden och vulkantopparnas inre kratrar. Så, om tillfälle ges rekommenderas det att prova på att från ett dopp i havet ta sig upp i bergen på bara 30 minuter och pulsa runt i snön.
Detta och många fler mikroklimatsfenomen går att uppleva på Gran Canaria!
Prenumerera på nyhetsbrevet: