Det händer att orkaner drar in över Gran Canaria och till och med jordbävningar kan förekomma, men det är som sagt ganska sällsynt. Som oftast är det svaga lågtryck som drar in över Grancanaria, ungefär som vanliga regnoväder i Sverige, men till skillnad från rena orkaner och jordbävningar så händer det att Gran Canaria drabbas av kraftiga stormar. Mer vanligt förekommande är däremot så kallade väderfenomen på Gran Canaria, eller extremklimat.
Finkorning sand från Sahara kan virvla upp högt upp i atmosfären och färdas lång väg. Kanarieöarna ligger direkt bredvid och drabbas därför särskilt ofta av detta väderfenomen som heter Calima. De första indikationerna på att en Calima är på väg är att temperaturen stiger och att luften blir dammig. Personer med astma och luftrörsproblem brukar känna av det direkt och folk i allmänhet blir lätt hesa och rassliga i luftrören.
Efter ytterligare någon dag lägger sig de dammlikande sandpartiklarna som ett lock på himmlen. Man kan uppfatta som dis eller dimma, men det är alltså små partiklar av sand från Saharaöknen. De luftburna sandkornen bidrar också till att himmlen färgas i olika nyanser av gult, orange och ljusbrunt, beroende på varifrån i Sahara sandkornen kommer ifrån.
En Calima brukar pågå från några dagar upp till en vecka och kan variera i styrka. Calimor kan inträffa året runt, men är mer vanligt föremkommande under vår, sommar och höst.
Vid något enstaka tillfälle kan en "Kall-Calima" inträffa. Det är alltså en Calima men utan en förhöjd temeperatur.
Omgiven av en ocean som också är väldigt djup tätt intill Gran Canaria gör att stora vågor kan slå in över ön, speciellt på den norra kusten brukar detta väderfenomen inträffa oftare och med större vågor.
I och med att Gran Canaria är en vulkanö, med en massiv bergsgrund och med en topografi bestående av sluttningar så blir vattenavrinningen ett problem vid kraftig nederbörd. Därför uppstår störtfloder ofta vid skyfall eftersom vattnet inte kan rinna ner i marken så rinner det längs med marken nedför sluttningar och i bebyggelse blir detta extra påtagligt då marken i byar och städer är ännu mer preparerad.
På Gran Canaria och på alla andra kanarieöar förekommer tidvatten.
I samband med lågtryck och åskväder så uppstår ibland tromber över vattnet som inte sällan slår in över land.
Med flera olika klimatzoner på en och samma ö blir Gran Canarias mikroklimat till att klassas som ett väderfenomen.
Prenumerera på nyhetsbrevet: