Hur är vädret på Gran Canaria idag?

IBLAND EXTREMKLIMAT MEN SÄLLAN EXTREMVÄDER

Det händer att orkaner drar in över Gran Canaria och till och med jordbävningar kan förekomma, men det är som sagt ganska sällsynt. Som oftast är det svaga lågtryck som drar in över Grancanaria, ungefär som vanliga regnoväder i Sverige, men till skillnad från rena orkaner och jordbävningar så händer det att Gran Canaria drabbas av  kraftiga stormar. Mer vanligt förekommande är däremot så kallade väderfenomen på Gran Canaria, eller extremklimat.

CALIMA GRAN CANARIA

Finkorning sand från Sahara kan virvla upp högt upp i atmosfären och färdas lång väg. Kanarieöarna ligger direkt bredvid och drabbas därför särskilt ofta av detta väderfenomen som heter Calima. De första indikationerna på att en Calima är på väg är att temperaturen stiger och att luften blir dammig. Personer med astma och luftrörsproblem brukar känna av det direkt och folk i allmänhet blir lätt hesa och rassliga i luftrören.

Efter ytterligare någon dag lägger sig de dammlikande sandpartiklarna som ett lock på himmlen. Man kan uppfatta som dis eller dimma, men det är alltså små partiklar av sand från Saharaöknen. De luftburna sandkornen bidrar också till att himmlen färgas i olika nyanser av gult, orange och ljusbrunt, beroende på varifrån i Sahara sandkornen kommer ifrån.

Det är inte ovanligt med temeperaturer på 30-35 grader under en Calima. Locket av sandpartiklar stänger in värmen, vilket ger en torr och något obehaglig värme, lite som att vara instängd i en bil under gassande sol en varm sommardag.

 

En Calima brukar pågå från några dagar upp till en vecka och kan variera i styrka. Calimor kan inträffa året runt, men är mer vanligt föremkommande under vår, sommar och höst. 

Vid något enstaka tillfälle kan en "Kall-Calima" inträffa. Det är alltså en Calima men utan en förhöjd temeperatur.

HÖGA VÅGOR

Omgiven av en ocean som också är väldigt djup tätt intill Gran Canaria gör att stora vågor kan slå in över ön, speciellt på den norra kusten brukar detta väderfenomen inträffa oftare och med större vågor.

Höga vågor Teneriffa

STÖRTFLODER

I och med att Gran Canaria är en vulkanö, med en massiv bergsgrund och med en topografi bestående av sluttningar så blir vattenavrinningen ett problem vid kraftig nederbörd. Därför uppstår störtfloder ofta vid skyfall eftersom vattnet inte kan rinna ner i marken så rinner det längs med marken nedför sluttningar och i bebyggelse blir detta extra påtagligt då marken i byar och städer är ännu mer preparerad.

Störtflod Teneriffa

TIDVATTEN

På Gran Canaria och på alla andra kanarieöar förekommer tidvatten.

Tidvatten Teneriffa

TROMBER

I samband med lågtryck och åskväder så uppstår ibland tromber över vattnet som inte sällan slår in över land.

TrombTeneriffa

MIKROKLIMAT

Med flera olika klimatzoner på en och samma ö blir Gran Canarias mikroklimat till att klassas som ett väderfenomen.

5-dygnsprognos

GRAN CANARIA Väderprognos

Klimattabell (Las Palmas)

Månad
Temp
Regndagar
Januari
21° / 14°
8 dagar
Februari
21° / 14°
9 dagar
Mars
22° / 15°
6 dagar
April
22° / 15°
6 dagar
Maj
23° / 17°
4 dagar
Juni
25° / 18°
2 dagar
Juli
26° / 20°
1 dag
Augusti
27° / 21°
1 dag
September
27° / 21°
5 dagar
Oktober
26° / 19°
6 dagar
November
24° / 17°
8 dagar
December
22° / 15°
6 dagar

resebloggar.info

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet:

Länkar

Annons

Är ni redan gifta eller har ni planer på att ingå äktenskap? Oavsett så är det alltid bra att ha ett äktenskapsförord. Besök äktenskapsförord.nu för mer information.
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)